Olejek z kocanki w pielęgnacji skóry

Olejek z kocanki włoskiej to znane od wieków i używane przez nasze babki remedium na problemy skórne. Z powodzeniem stosowany jest w pielęgnacji skóry trądzikowej, stanów zapalnych czy łuszczycy. Czym jest olejek z kocanki włoskiej i dlaczego warto sięgać po kosmetyki z jego zawartością, szczególnie do pielęgnacji skóry problematycznej?

Co to jest olejek z kocanki włoskiej?

Kocanka włoska (Helichrysum italicum) to roślina ozdobna i przyprawa, która w zapachu przypomina maggi bądź curry. Wiecznie zielona roślina o pięknych żółtych kwiatach i srebrzystych liściach przywędrowała do Polski z krajów Śródziemnomorskich. Powstaje z niej olejek o działaniu regenerującym i odmładzający, który ma mnóstwo zastosowań kosmetycznych.

W starożytnej Grecji kocanka włoska była używana do celów medycznych. Najważniejszymi składnikami olejku z kocanki włoskiej pod względem kosmetycznym są kurkumeny czy octan nerylu, które zapewniają mnóstwo właściwości pielęgnacyjnych. Kocanka od wieków wykorzystywana jest w medycynie ludowej. Używano jej do leczenia astmy, gorączki, reakcji alergicznych, chorób wątroby i dróg moczowych, kaszlu, zapaleń czy bólu mięśni.

Olejek z kocanki włoskiej w kosmetyce

Roślina ta jest skarbnicą przeciwutleniaczy, flawonoidów oraz substancji o działaniu regenerująco-kojącym. Olejek z kocanki włoskiej znajduje zastosowanie jako składnik kosmetyków do pielęgnacji skóry ze względu na właściwości odbudowujące i przeciwstarzeniowe.

Kocanka włoska jest także świetnym kosmetykiem ze względu na wielotorowe działanie pielęgnacyjne. Polecana jest do pielęgnacji skóry naczynkowej, tłustej, trądzikowej, dojrzałej, suchej, zniszczonej i zanieczyszczonej. Ze względu na właściwości łagodzące i przeciwzapalne z powodzeniem można jej używać do pielęgnacji skóry podrażnionej, z łuszczycą oraz trądzikiem różowatym. Pozostawia nawilżoną i natłuszczoną skórę, wzmacnia jej naturalną barierę hydrolipidową. Obkurcza i uszczelnia naczynia krwionośne, a w efekcie zmniejsza zaczerwienienie, opuchnięcia czy siniaki. Działa antybakteryjnie, antywirusowo, przeciwgrzybicznie oraz antyseptycznie.

Właściwości regeneracyjne kocanki włoskiej sprawiają, że olejek ten znajduje zastosowanie w kosmetykach przeznaczonych do pielęgnacji skóry z rozstępami i cellulitem. Poprawia jędrność i sprężystość oraz odbudowuje zniszczone komórki. Przynosi ulgę przesuszonej, podrażnionej i swędzącej skórze. Koi stany zapalne oraz zmniejsza widoczność blizn również tych potrądzikowych.

Olejek z kocanki włoskiej to naturalny antybiotyk o działaniu antybakteryjnym. Wzmacnia i przyspiesza naprawę skóry podrażnionej po depilacji i goleniu, koi oparzenia słoneczne, łagodzi uszkodzenia spowodowane przez promienie UV oraz zapewnia ochronę przed nowotworami skóry.

Zmniejsza trądzik, koi skórę, spłyca widoczność zmarszczek czy odmładza. Neutralizuje działanie wolnych rodników, przyspiesza regenerację oraz gojenie się ran. Warto stosować zarówno olejek z kocanki włoskiej, jak i kosmetyki, które w swojej recepturze skrywają ten wyjątkowy składnik aktywny w codziennej pielęgnacji skóry, gdyż przyspiesza jej naprawę i regenerację oraz niweluje drobne zmarszczki i linie. Pozostawia promienną i pełną blasku skórę.

Zawiera skoncentrowaną dawkę przeciwutleniaczy, dzięki czemu chroni przed niekorzystnym wpływem wolnych rodników oraz czynników zewnętrznych. Naprawia uszkodzenia słoneczne oraz koi i przyspiesza naprawę skóry uszkodzonej (również poprzez promienie słoneczne).

Kto powinien używać kosmetyków z olejem z kocanki włoskiej?

Olejek z kocanki włoskiej doskonale sprawdzi się w codziennej pielęgnacji każdego rodzaju skóry w tym również tej wrażliwej. Nie tylko nawilża, ale również ogranicza wydzielanie sebum oraz eliminuje wypryski, dzięki czemu z powodzeniem można je używać do skóry trądzikowej oraz tłustej.

Nowość!!!

Kąpiel siarczkowa – nowy produkt naszej firmy, który powstał w oparciu o wyjątkowe zalety wody siarczkowej i olejku z kocanki.

Pielęgnacja włosów przetłuszczających się z tendencją do łupieżu

Łupież jest trudnym do ukrycia schorzeniem skóry głowy, które dotyka około 50% dorosłych osób. Może on powodować również przetłuszczanie się włosów. Jakie są przyczyny łupieżu i w jaki sposób dbać skórę głowy i włosy z…

Właściwości kosmetyczne borowiny

Borowina to niezwykła substancja o wielu właściwościach pielęgnacyjnych i leczniczych. Znajduje zastosowanie w zabiegach spa, gabinetach kosmetycznych czy sanatoriach. Poznaj właściwości kosmetyczne borowiny. Co to jest borowina? Borowina to peloid, czyli rodzaj błota stosowany w…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *