Maliny – skarbnica witamin

Są cennym źródłem witamin, błonnika i przeciwutleniaczy. Dostarczają organizmowi związków fenolowych i kwasu elagowego. Wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Poznaj zalety spożywania malin.

Słodko-kwaśne maliny to pyszne czerwone owoce jagodowe, które zna chyba każdy z nas. Mają delikatną konsystencję i można je spotkać także w kolorze białym. Olej z malin jest naturalnym filtrem przeciwsłonecznym. Owoce te wykazują właściwości przeciwstarzeniowe oraz chronią przed otyłością czy stłuszczeniem wątroby. Korzystnie wpływają na ogólny stan zdrowia i układ odpornościowy. Można je spożywać na surowo lub dodawać do potraw, deserów i koktajli.

 

Właściwości odżywcze malin

Te wyjątkowe owoce dostarczają organizmowi przeciwutleniaczy takich jak antocyjany, które pozytywnie wpływają na zdrowie. To właśnie te substancje odpowiadają za kolor malin, co wiąże się również z korzyściami zdrowotnymi. Okazuje się, że antocyjany przeciwdziałają chorobom układu krążenia, cukrzycy, nowotworom, zakażeniom bakteryjnym oraz chorobom metabolicznym. Poprawiają widzenie i wykazują właściwości neuroprotekcyjne. Wychwytują wolne rodniki, łagodzą stany zapalne. Duża dawka błonnika pokarmowego sprawia, że korzystnie oddziałują na trawienie.

Maliny zawierają mnóstwo błonnika pokarmowego, witaminy C, witamin z grupy B, kwasu foliowego, manganu, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, miedzi czy żelaza.

 

Właściwości zdrowotne malin

Owoce te warto regularnie spożywać, ponieważ wykazują szereg pozytywnych właściwości na organizm. Wspomagają odchudzanie, poprawiają kondycję skóry, wzmacniają układ odpornościowy. Duża zawartość błonnika pokarmowego reguluje trawienie, ułatwia wypróżnianie oraz utrzymuje zdrową florę jelitową.

Wspomagają spalanie tłuszczu, w związku z czym warto je jeść podczas odchudzania. Maliny są silnym antyoksydantem, dzięki czemu pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Zmniejszają zmarszczki, przebarwienia i plamy starcze, chronią przed szkodliwym wpływem promieni słonecznych i odmładzają.

Są świetnym kosmetykiem naturalnym, z którego można przygotować ekspresową maseczkę. Wystarczy pół szklanki malin rozgnieść i połączyć z 1/4 szklanki jogurtu naturalnego. Gładką maseczkę nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy, by usunąć zanieczyszczenia i nadmiar sebum oraz uzupełnić niezbędne dla optymalnej kondycji składniki odżywcze w skórze.

Maliny to owoce, które szybko się psują. Podczas zakupów wybierz jędrne i mięsiste owoce. W naszym kraju maliny są dostępne od początku lata do jesieni. Owoce te szybko się psują, dlatego należy zachować szczególną ostrożność podczas ich przechowywania. Nieumyte owoce można przetrzymywać maksymalnie dwa dni w lodówce. Najlepiej umieścić je na papierowym ręczniku. Pozostawione w temperaturze pokojowej lub na słońcu szybko się zepsują. Dobra wiadomość jest taka, że maliny warto mrozić lub przygotowywać z nich przetwory.

Owoce te wyróżnia wyjątkowy aromat, kolor i smak. Można je jeść samodzielnie, przygotowywać z nich herbatkę malinową, smoothie, sałatki czy domowe sorbety lodowe.

Jak przygotować organizm do jesieni

Po woli możemy zapomnieć o intensywnych i gorących promieniach słońca. Przed nami chłodniejsze dni i ze zdecydowanie zimniejszymi nocami i porankami. Wkrótce zaczniemy ogrzewać nasze domy, a ciała otulimy ciepłą garderobą, by uchronić ją przed…

Pielęgnacja skóry jesienią

Jedną z magicznych pór roku jest jesień. Na myśl przywodzi pomarańczowo-różowe zachody słońca i malownicze krajobrazy za oknem. Jednak gwałtowne spadki temperatury nie wpływają korzystnie na kondycję skóry. Jak poprawić kondycję skóry jesienią?  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *