Skrzyp polny – chwast dla zdrowych włosów

Ogrodnicy często traktują skrzyp polny jako chwast. A zauważyłaś, że jest on częstym składnikiem kosmetyków i suplementów wspomagających wzrost włosów? Poznaj korzystne właściwości skrzypu dla zdrowia i urody. Skrzyp to taka mała roślina w kształcie choinki, która mocno rozprzestrzenia się w ogrodach i trudno ją wytępić. A po co ją usuwać, jeśli można zebrać, ususzyć i korzystać z jej wyjątkowych właściwości?

 

Młode pędy najlepiej zbierać wczesną wiosną i suszyć, choć mogą być przygotowywane podobnie jak szparagi bądź stanowić składnik leczniczej nalewki.

Roślina ta w ziołolecznictwie stosowana była już w starożytnym Rzymie i Grecji. Wówczas sięgano po skrzyp, by leczyć wrzody, hemoroidy, anemię, gruźlicę czy dolegliwości nerek oraz powstrzymywania krwawienia. W medycynie ludowej używany był jako środek moczopędny, który łagodzi obrzęki.

Skrzyp dla pięknych włosów

Kluczem do pięknych i zdrowych włosów jest właśnie skrzyp polny. Czyli roślina, która jest źródłem minerałów i krzemu. Ułatwia produkcję kolagenu w skórze, czyniąc ją zdrową i piękną. Ponadto wzmacnia kruche i zniszczone włosy, pozostawia je pełne blasku i witalności.

Zawiera również mangan, potas, selen, saponiny i flawonoidy, które przyspieszają procesy regeneracji skóry, poprawiają jej elastyczność i pobudzają włosy do wzrostu. Warto pijać napary ze skrzypu, by pozytywnie wpływać na kondycję włosów, skóry i paznokci. Choć napar ze skrzypu polnego można stosować jako domowy szampon, odżywka lub balsam.

Skrzyp ma silne właściwości antyseptyczne, dlatego jego nadmierne używanie może dodatkowo wysuszyć włosy. Usuwa nadmiar sebum ze skóry głowy oraz pozostałości produktów do stylizacji. Zastosowany jako szampon lub odżywka jest doskonałym domowym preparatem łagodzącym łupież, egzemę, łuszczycę oraz inne dolegliwości skórne. Reguluje krążenie krwi, odżywia i wzmacnia mieszki włosowe, a dzięki temu pobudza wzrost nowych, silnych i pełnych blasku włosów.

Propozycje świątecznych prezentów

Zastanawiasz się nad prezentem, który możesz wręczyć kobiecie bądź mężczyźnie z okazji Dnia Świętego Mikołaja, bądź pod choinkę? Mamy dla Ciebie rozwiązanie!

Olej z szałwii w kosmetykach

Jednym ze składników aktywnych naszego peelingu borowinowego Sulphur jest olej z nasion szałwii hiszpańskiej. W związku z tym postanowiliśmy przyjrzeć się bliżej właściwościom oleju z szałwii w kosmetyce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *