Dieta na upalne dni

Maj i czerwiec tego roku są pięknymi miesiącami. Upały już dają się we znaki. Niedawno pisaliśmy o tym, jak dbać o siebie w czasie upałów. Dziś sprawdzimy, co należy jeść w upalne dni.

 

W upalne dni często brakuje nam apetytu. Nie należy jednak rezygnować z regularnych posiłków, ponieważ musimy dostarczać organizmowi składników odżywczych, aby cieszyć się optymalną kondycją psychofizyczną.

W czasie upałów powinniśmy wzorować się na krajach śródziemnomorskich. Warto postawić na sezonowe warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, naturalne jogurty, ryby morskie, mleko, nabiał.

Lekkie, wypełnione warzywami i owocami dania, które przygotujemy samodzielnie i będą one jak najmniej przetworzone. Zamiast gorących zup, przygotujmy chłodnik bądź po prostu warzywną sałatkę z pomidorem, ogórkiem, sałatą, czerwoną cebulą, oliwkami i serem feta oraz świeżymi ziołami.

 

 

W czasie upałów warto pić wodę mineralną, bądź ziołowe i owocowe herbatki. W upalne dni doskonale smakuje również arbuz, który orzeźwia i odświeża. W upalne dni lepiej zrezygnować też z picia alkoholu oraz spożywania produktów typu light

Dbajmy o siebie w czasie upałów. Bo to trudny okres dla naszego organizmu.

Diatomit, czyli zdrowie i piękno dzięki ziemi okrzemkowej

Okrzemki to glony, których skorupa zawiera ditlenek krzemu. Znana z dobroczynnych właściwości zdrowotnych ziemia okrzemkowa to szczątki ich skorupek. Żeby mogły być przez nas spożywane, kruszy się je w pyłek i oczyszcza.

Oleje jako kosmetyk

Mamy tak wiele kosmetyków. Mimo to sięgamy często po naturalne rozwiązania, czyli zioła czy produkty do domowej pielęgnacji, z których korzystały już nasze babki i prababki. Które oleje warto wybrać do domowych zabiegów pielęgnacyjnych? Poznaj…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *